Sebze suyu bizim evin olmazsa olmazı. Bir yemeği pişirirken su yerine sebze suyu kullanmak tadı derinleştiriyor ve zenginleştiriyor.
1 kup sebze suyunu 1 taşım kaynatın. 1 tatlı kaşığı mısır nişastasını, kaynattığınız sudan 1 kaşık ekleyerek eritin ve kaynayan sebze suyuna yedirin. 3 dakika yüksek ateşte pişirin. Ocağı kısıp 3 dakika daha pişirin, kaşığın arkasını hafifçe kaplayacak koyulukta olmalı. Ateşten alın, soğusun. Salata sosu yaparken zeytinyağının 2/3ü yerine hazırladığınız koyultulmuş sebze suyunu kullanın. Hem sosta kullandığınız malzemelerin tadı belirginleşecek hem de yağdan gelen kalori 2/3 oranında azalacak. Sırf bu sebepten bile sebze suyu yapmaya değer. 🙂
malzemeler
- 700 gram soğan, doğra
- 600 gram havuç, doğra
- 600 gram kereviz, doğra
- 500 gram pırasa, dilimle
- 300 gram mantar, dilimle
- 300 gram rezene, doğra
- 3 litre su, soğuk
- 1 dmt maydanoz sapı
- 1/2 ttk karabiber, top
- 3 dal kekik
- 2 diş sarımsak
- 2 adet defne yaprağı
hazırlanışı
- Tüm malzemeyi bir tencereye koy, 1 taşım kaynat. Ocağı kıs, hafif fıkırdayarak 45 dakika-1 saat pişir.
- Ocaktan al, önce süzgeçten sonra tülbentten süz.
- Sebze suyunun olduğu kâseyi buz dolu bir kaba oturt, oda ısısına soğut.
- İstediğin miktarda porsiyonlara böl. Dondur. (Porsiyonlayıp dondurmak için buz kalıpları ve küçük silikon cupcake kalıpları kullanıyorum.)
- 1 çbk = 1 çorba kaşığı = 1 table spoon = 15 ml
- 1 ttk = 1 tatlı kaşığı = 1 tea spoon = 5 ml
- 1 kup ~ 1 su bardağı = 1 cup = 240 ml
- ölçüler
- not: Mantar ve rezeneyi özellikle aromasını kuvvetlendirmek için kullandım. Bulamazsan, diğer sebzelerin gramajını arttırarak yapabilirsin.
- not: Çeşitli yemekleri hazırlarken kullandığın sebzelerin artıklarını değerlendirmek için sebze suyu pişirmek iyi bir çözümdür. 1 litre suya 1 kilo sebze oranını tutturarak istediğin sebzeleri kullanabilirsin.