lavaş ekmeği

lavaş ekmeği

Artun Ünsal, ‘Nimet Geldi Ekine’ adlı kitabında; bir çeşit mayalı yufka ekmeği olan lavaşın, Farsçada pideye benzeyen ama ondan daha ince olan ekmek anlamına geldiğini ve bizim dilimize de Farsçadan geçtiğini yazmış.

Ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de lavaşın adı geçiyormuş.

Azericede ‘ince ekmek’ anlamına gelen lavaş, Türkiye dışında Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, İran gibi ülkelerde de yaygın olarak tüketiliyor. Bu ülkeler tarafından UNESCO’ya sunulan “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Jupka, Kartırma, Yufka” dosyası “UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi”ne kaydedilmiş. Ermenistan lavaşı farklı pişirme tekniği ile UNESCO listesinde ayrıca yer alıyor. Lavaş yalnız ekmek değil, aynı zamanda Anadolu topraklarında geçmişten bugüne aktarılan ortak bir kültürün de simgesi.

Sadece beyaz un ile yapılan lavaş ekmeği sert olurmuş, o yüzden tarifim ağırlıklı olarak tam buğday unu ile. Lavaşı yüksek ısıda pişirmek önemli, düşük ısıda sertleşiyormuş.

0 votes

malzemeler

  • 200 ml su, oda sıcaklığında
  • 5 g yaş maya
  • 120 g yoğurt
  • 2 çbk zeytinyağı
  • 250 g tam buğday unu
  • 100 g un
  • 3/4 ttk tuz

hazırlanışı

  1. Yaş mayayı suya kırıntıla, karıştırarak erit. 5-10 dakika mayanın hafifçe köpürmesini bekle.
  2. Yoğurdu ekle, iyice karıştır.
  3. Zeytinyağını kat, çırparak yedir.
  4. Unları ele, mayalı karışımı ekle. Kendini toplayana kadar 2-3 dakika yoğur. 15-20 dakika dinlendir.
  5. Tuzu serp. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar 10-12 dakika daha yoğur. Çok gerekirse 2-3 çbk tam buğday unu ekleyebilirsin. Zeytinyağladığın bir kaba koy, stretch film çek. 1-2 saat buzdolabında hafif kabarmaya bırak.
  6. Havasını al, bezelere böl, unladığın tepsiye diz, üstlerine un serp. Bez ört, 10-15 dakika dinlendir.
  7. Unladığın tezgahta tek tek aç.
  8. Büyük ocakta, yüksek ateşte tavayı kızdır. Açtığın lavaşı koy, üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlayınca arka tarafını çevir. Kurutmayacak şekilde hızlı hızlı çevirerek pişir. Pişen lavaşı mutfak bezine çıkart, her iki yüzüne su fıs fısla. Üzerini ört. Bir sonraki lavaşı koymadan önce, hafif ıslattığın kâğıt havluyla tavayı sil ki kalan unlar yanıp yeni lavaşa yapışmasın.
  9. Bütün hamur bittikten sonra lavaşları bir poşete koyup ağzını bağlarsan lavaşlar yumuşak kalır.
  • 1 çbk = 1 çorba kaşığı = 1 table spoon = 15 ml
  • 1 ttk = 1 tatlı kaşığı = 1 tea spoon = 5 ml
  • 1 kup ~ 1 su bardağı = 1 cup = 240 ml
  • ölçüler
  1. not: Hamuru hazırladıktan sonra buzdolabında 24 saat bekletebilirsin, lezzeti artar.
  2. not: Beslediğim ve kullanmadığım ekşi mayam varsa hamura 100 g ekşi maya ekliyorum, tadını zenginleştiriyor. Zaten hazır maya öncesi dönemlerde sadece ekşi maya ile yapılırmış.
  3. not: Hamuru yoğururken un eklemekten kaçınmanı tavsiye ederim, yoğurdukça kendini topluyor ve rahat çalışılan bir hamur oluyor.
Etiketler: , , ,

bana yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTR